Modus

Vad är Modus?

Modus superseries fick sitt stora genombrott under covid19, under pandemin så blev webbdarten ett populärt inslag hos de flesta dartkastarna. Genom webbdarten gick man inte bara en bra träning utan även det sociala spelet som tillhör darten.

När pandemin släppte så satsade Modus på en serie för de som inte har ett PDC-kort.

Upplägget blev att 12 spelare delas in i 3 olika grupper. I grupp A som spelas mellan Måndag förmiddag till Onsdag eftermiddag går gruppvinnaren direkt till Lördagens slutspel.

Hamnar du på placering 2-3 i A gruppen placeras du i grupp B tillsammans med 3 nya spelare samt hamnar du 4-6 i A-gruppen går du till C-gruppen som även den fylls på med ytterligare 3 spelare.

Under Torsdagen samt Fredagen spelar B-gruppen och C-gruppen där det handlar om att ta sig till Lördagens slutspels dag. Från B-gruppen går de 3 bästa vidare och från C-gruppen är det dom 2 bästa spelarena som går vidare.

Varje dag så spelar man mot varje person i sin grupp 1gång, spelformen är bäst av 7 leg där en seger ger 2 poäng. Eftersom det ofta blir väldigt jämna grupper så är det alltid viktigt att man försöker vinna så många dartleg som möjligt. Skulle 2 spelare hamna på samma poäng så avgörs det genom leg skillnad. Har spelarna även samma leg skillnad så väntar en shotout  som består att kasta så höga poäng som möjligt med 9 pilar.

Lördagens slutspel består av 2 stycken tremannagrupper där man möter sin motståndare i 1 match. De två främsta från varje grupp går vidare till semifinal och finalen spelas likt alla andra matcher i Modus Superseries i bäst av 7.

Vinnaren i Modus Superseries går även vidare till ett Champions Week. Varje säsong i Modus Superseries spelas under 13 veckor där den sista veckan är Champions Week. Prissumman man får för att vinna Champions Week är 20000 £.

Under 1 veckas tid så är det imponerande 105matcher som spelas, dessa matcher visas gratis på Modus youtubesida.

Svenska framgångar i Modus

I början var det sällsynt med svenska framträdanden i Modus Super Series, men ju bättre svensk dart har blivit ju fler svenskar har fått chansen på scenen i Portsmouth. Andreas Harrysson hör till den exklusiva skaran att vinna veckofinalen i Modus Super Series under 2 tillfällen.

Anton Östlund har även han lyckas charma tv-publiken med sin vinst under den 5 säsongs 5e vecka.

Övriga svenska spelare som medverkat i Modus Super Series är Viktor Tingström, Jeffrey van Graff och Oskar Lukasiak.

9 pilare i Modus Super Series

Den första spelaren som gjorde en 9 pilare på Modus var Conor Heneghan. Conor Heneghan har lyckats med detta inte bara 1 gång utan han tillsammans med Steve West är de spelare som har lyckats med detta vid två olika tillfällen.

Steve West (t20x3,t20x3, t20,t19, d12)

Darryl Pilgrim (t20x3,t20x3, t20,t15, d18)

Fallon Sherrock (t20x3,t20x3, t20,t19, d12) I samband med Fallon Sherrock gjorde sin 9pilare så blev hon den första kvinnan som gjorde en Tv-sänd 9pilare.

Sebastian Bialecki i sin match mot Anton Östlund (t20x3,t20x2t19, t20x2 d12)

Leonard Gates (t20x3,t20x3, t20,t19, d12)

Andreas Harrysson (t20x3,t20x3, t20,t15, d18)

Kända spelare som spelat i Modus

I Modus Superseries har du som tittare fått möjlighet att se framtida storspelare samt många legendarer fightas på scenen. Det var just hos Modus Superseries den bredare dartpublik kunde följa Luke Littlers framfart som dartspelare. Luke Littler vann inte bara sin veckofinal utan plockade även hem Champions Week både den tredje och 4 säsongen.

Av de mer kända legenderna som man ofta får se kasta på Modus Superseries hittar vi Kevin Painter och Premier League vinnaren från 2020 Glen Durrent.