Det har varit en helt galen helg för svensk dart, Andreas Harrysson vann Modus Super Series och inkasserade en prissumma på £25 000. De svenska landslagen på plats i Reykjavik på Nordic cup stod för flera imponerade insatser både i lagtävlingarna och individuellt genom hela helgen. Utöver detta så slog Jeffrey de Graaf ut två spelare som är rankade topp 40 i världen på Europa Tour tävlingen i Rosmalen.

Helgens största bedrift hittar vi i engelska Portsmouth där Champions Week i Modus Super Series skulle avgöras. Andreas Harrysson hade under veckan kvalat sig in till finalspelet som avgjordes sent på lördagskvällen. Dit hade han tagit sig tillsammans med fem andra spelare som nu skulle göra upp om segern i Modus Super Series säsong 7 och chansen att vinna £25 000.

Det blev en rafflade kväll där Andreas ”Didden” Harrysson tog sig hela vägen till final, där väntade Cam Cabtree, om kvällen hade haft spänning innan så var det ingenting mot vad som väntade i finalen. Matcherna i Modus Super Series avgörs i bäst av 7 legs, det vill säga först till 4 vunna legs. I finalen som var en otroligt jämn match var ställningen 3-3 och Cam Crabtree kastar 171 för att ha dubbel fyra kvar som utgång när han ska kasta nästa gång. Fram kliver då Andreas Harrysson i ett pressat läge med 121 kvar och kastar på sina två första pilar 20 och sedan trippel 17. Han har således 50 kvar vid sin sista pil och hans chans att avgöra matchen är att kasta bullseye. Didden stänker då dit den sista pilen på röd bulle och avgör matchen framför en glädjerusig publik.

Segern innebär att Andreas Harrysson vann £25 000 och även skriver in sig i den exklusiva skara av spelare som vunnit Modus Super Series, enbart 5 andra spelare har tidigare vunnit Modus där ingen mindre Luke Littler är en av dessa. Littler är även den enda spelaren som vunnit turneringen två gånger.

Men det var inte bara i engelska Portsmouth som svenska spelare imponerade denna helgen. På Island hade tolv svenska spelare tagit sig för att försvara de svenska färgerna i Nordic Cup. Där blev det total utskåpning av de svenska kastarna, alla tävlingar som spelades hade någon form av svensk inblandning när det kom till segern.

Det inleddes med att Maud Jansson och Anna Forsmark vann damernas dubbel. Detta följdes upp av en helsvensk dubbelfinal där Johan Engström och Rickard Tingvall besegrade Anton Östlund och Viktor Tingström i finalen.

I singel tävlingarna så var det återigen en helsvensk final där de tidigare dubbelkollegorna Anna Forsmark och Maud Jansson ställdes mot varandra. Denna gång var det Anna som var den starkare spelaren och vann ytterligare en guldmedalj. På herrsidan var det Johan Engström som försvarade de svenska färgerna när han besegrade Jan-Erik Fjallstein från Färöarna.

Det avgjordes även lagtävlingar där fyra spelare i varje lag deltog. Sverige hade ett lag på damsidan och två lag på herrsidan. Där gick de svenska damerna hela vägen och vann finalen mot Island. Herrarnas final spelades mellan Sverige B och Danmark A, i Sverige B så spelade Johan Engström, Rickard Tingvall, Viktor Tingström och Anton Östlund. Finalen vanns av Sverige B med förkrossande 9-1.

Nordic Cup avgjordes med en individuell WDF-tävling, Nordic Open. Även där blev det svensk seger på damsidan där Maud Jansson gick hela vägen. På herrsidan blev det ytterligare helsvensk final när Björn Lejon och Edwin Torbjörnsson gjorde upp om guldet. Det blev till sist Björn Lejon som drog det längsta strået när han vann med 5-2.

Som om de inte vore nog med svenska framgångar så kastade även Jeffrey de Graaf imponerade dart i Europa Tour tävlingen som avgjordes i Rosmalen. Jeffrey besegrade först Madars Razma som är rankad 36:a i världen med 6-3. I andra omgången väntade ännu tuffare motstånd när 16:e rankade Stephen Bunting stod för motståndet, men inte heller Bunting kunde stoppa Jeffrey de Graaf den här helgen utan Jeffrey vann även denna matchen med 6-3. I den tredje omgången väntade sedan 19:e rankade Ryan Searle, en match där Jeffrey kastade bra och hade ett average på 93.29. Men dessvärre visade Searle upp sin bästa dart denna dagen och det blev tyvärr en för tuff match för Jeffrey.

Jeffrey visade dock denna helgen att han kan störa även de högt rankade spelarna och hans insatser gjorde även att han klättrade sex placeringar på rankinglistan och är numera rankad 86:a i världen.

Det var med andra ord otroligt många fina svenska insatser den här helgen och det bådar otroligt gott för framtiden gällande svensk dart!