Dart VM

Nyheter Dart VM

Detta kan du läsa om i vår Dart VM artikel

Dart VM är den största och mest prestigefyllda turneringen inom sporten. Här tävlar de 96 bästa spelarna i världen och givetvis har vi på Dartkanalen tagit fram all värdefull information till dig som läsare i vår artikel. 

I denna artikel om Dart-VM kommer du kunna läsa om följande: 

 • Vem vann Dart VM 2024?
 • Dart VM 2025
 • Så spelas turneringen
 • Seedning i Dart VM
 • Prispengar i Dart VM
 • Var spelas Dart VM?
 • 9-pilare i mästerskapet
 • Svenska framgångar
 • Historien om Dart VM
 • Alla vinnare genom tiderna

Vem vann Dart VM 2024?

Hur gick det i Dart VM 2024? Faktum är att det skulle bli något alldeles extra då för första gången i historien en blott 16-årig spelare, Luke Littler, skulle ta sig till final. 

Det stannade dock vid en andraplats då Luke Humphries vann Dart-VM finalen och blev vinnare 2024.

TV-tittare under Dart VM 

De senaste åren har intresset för Dart vuxit väldigt stort och är en väldigt populär sport världen över. Allra populärast är det givetvis i Storbritannien där också Dart VM spelas. 

Under 2024 års mästerskap var intresset rekordstort och Dart-VM finalen sågs av hela 4,8 miljoner i Storbritannien, en ökning med hela 143% mot finalen 2023. 

Någon exakt siffra för hur många som följt med under mästerskapet världen över har inte presenterats, men kommer sannerligen att fortsätta slå nya rekord framåt i tiden. 

Om Dart VM 2025

Dart VM 2025 blir den 32:a i följd och spelas i sedvanlig ordning på Alexandra Palace i norra London med start den 15 december 2024. 

Mästerskapet som avgörs den 3 januari 2025 kommer troligtvis bjuda på underbara skrällar blandat med överlägsna segrar och nervkittlande spänning. 

Spelschema Dart VM 2025

Dart VM 2025 kommer spelas mellan den 15 december 2024 med en final den 3 januari 2025. 

Spelschemat för Dart VM 2025 är ännu inte spikat, men något vi givetvis kommer ge dig så snart det finns på plats. 

Dart VM 2025 TV-tider

I Sverige är det Viaplay som har rättigheterna för PDC World Darts Championship. Turneringen drar igång först i december 2025 och hur TV-tiderna kommer se ut står oklart, men det blir via Viaplay vi kan följa drabbningarna.

Läs mer om sändningar i Dart här!

Odds Dart VM 2025

När det kommer till odds i Dart VM så finns det som mest att utforska hos spelbolagen. Turneringen är den största av dem alla och förutom matchodds finns det spel på det mesta. 

Genom vår sida för Speltips & odds på Dart kan du se vad som väntar när du vill placera dina Dart VM 2025 odds. Nedan har vi även listat dem spelbolagen som erbjuder bäst odds kring Dart VM.

→ Bästa Dart VM bonusen

 • Få 100 % upp till 1 000 kr!

X3000

 • Få 100 % upp till 1 000 kr!

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

Expekt

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

Spelsätt i Dart VM

Det som skiljer VM från många andra dart-turneringar är spelformen. Under VM så spelar man likt en match i tennis om antalet set. För att vinna ett set så krävs det att man vinner tre stycken leg i setet. 

Ett leg vinner man när man nått exakt 0, och som vanligt börjar man på 501. För att vinna ett set i Dart VM krävs det alltså att man blir först att tre gånger komma ner till 0 poäng.

Så många set spelas i Dart-VM:

 • I både den första och andra omgången spelar man först till tre set. 
 • I den tredje och fjärde rundan spelar man först till fyra set. 
 • Kvartsfinalen avgörs i först till fem set.
 • Semifinalen spelas i först till sex set.
 • Finalen spelas tills någon spelare vunnit hela sju set. 

Läs mer om Dart reglerna här!

Seedning i Dart VM

I Dart VM får hela 96 dartspelare chansen att bli mästare. När det kommer till seeding så är de 32 högst rankade spelarna på PDC rankingen direktkvalificerade för omgång 2 vilket innebär att de står över den första omgången. 

Spelträdet är därefter redan utformat från start, det står alltså redan klart vem man kommer att möta i nästa omgång. 

Detta innebär att om en okvalificerad spelare skulle besegra en seedad spelare så får den okvalificerade spelaren ta över seedningen under turneringen. 

På detta vis kan aldrig världsettan möta världstvåan eller världstrean förrän tidigast i en final. 

Se världsrankingen av Dartspelare här!

Prispengar i Dart VM

Den första PDC World Darts Championship som spelades år 1994 lockade spelarna med en total prissumma på 64.000£. 

Vinnaren, Dennis Priestley, kammade då hem 16.000£ medan tvåan Phil Taylor tog hem 8000£. 

Året efter så valde man att minska prissumman till totalt 55.000£. Därefter har prissumman för Dart VM stadigt ökat samtidigt som sporten också fått mer publicitet. 

År 2010 skrev man historia när turneringen för första gången lockade spelarna med en prissumma på hela 1.000.000£, motsvarande 110 miljoner svenska kronor. 

Vid årets tävling så var den totala prissumman 2.500.000£, något som också varit densamma som de sex senaste åren. Vinnaren Luke Humphries vann 500.000£ för sin förstaplats medan tvåan Luke Littler fick nöja sig med 200.000£.

Prispengar i Dart-VM de senaste sex åren har sett ut enligt följande när prispotten legat på 2.500.000£:

Placering Antal Spelare    Prispeng
Vinnare

1

500.000£
Andraplats

1

200.000£
Semi-final

2

100.000£
Kvartsfinal

4

50.000£
Fjärde rundan

8

35.000£
Tredje rundan

16

25.000£
Andra rundan

32

15.000£
Första rundan

32

7.500£

Var spelas Dart-VM?

Dart-VM har alltid spelats i England sedan första VM 1994. Från 1994 fram till 2008 så avgjordes mästerskapet i arenan Circus Tavern som ligger i Essex, drygt en timme utanför London. 

Efter detta flyttade man Dart VM till Alexandra Palace i London, och där har varje mästerskap sedan 2008 avgjorts.

Just spelplatsen Alexandra Palace eller Ally Pally som den även kallas har blivit en ikonisk arena inom dartvärlden. Främst beror det på den enorma stämningen som byggs upp under dart-VM vilket gör mästerskapet alldeles unikt. 

Arenan är förhållandevis liten och rymmer endast 3200 åskådare. Detta gör att biljetterna till PDC World Darts Championship säljs slut väldigt fort och stämningen som skapas inne i Alexandra Palace är unik på många sätt. 

Eftersom det finns fåtal biljetter med ett enormt intresse, så kallas Dart VM många gånger för det bästa idrottsevenemanget i alla kategorier att uppleva live. 

Om man vill besöka Dart VM som åskådare och undvika att betala andrahandspriser på biljetterna så gäller det att vara riktigt snabb i bokningen. Till det senaste mästerskapet var intresset rekordstort och biljetterna tog slut efter bara ett par minuter, när det allmänna biljettsläppet öppnade. 

Med det sagt så kan man förstå vilket tryck det är i Alexandra Palace där bara de mest entusiastiska besökarna tar plats.  

9-pilare under VM var en bonus

Det minsta antal pilar som krävs för att avsluta ett leg är nio pilar. Tidigare under Dart VM fick spelarna som lyckades med denna bedrift en bonus i form av pengar. 

Raymond van Barneveld var den första spelaren som gjorde en 9-pilare under VM. Detta gjorde han i 2009 års turnering och fick då en extra belöning på 20.000£.

Året efter lyckades Raymond van Barneveld återigen med det perfekta leget och fick denna gång en bonus på 25.000£.

Under 2011 turneringen så var det den slutgiltiga segraren Adrian Lewis tur att göra en 9-pilare och blev belönad med 10.000£ extra utöver de 200 000£ han fick för att han vann turneringen. 

Michael van Gerwen och Dean Winstanley fick dela på 15 000£ när de båda gjorde en 9 pilare under 2013 års turnering. Året efter hade bonusen gått upp till 30 000£ som fick delas av Terry Jenkins och Kyle Anderson. 2015 var det återigen Adrian Lewis som utöver att ta emot publikens jubel även fick en bonus på 10 000£.

Vid 2015 års turnering så var det vinnaren Gary Anderson som förutom vinstsumman på 300.000£ även plockade hem 15.000£ i bonus för sin 9-pilare. Anderson var också den sista spelaren att få en bonus för sin 9-pilare då man efter detta har valt att ta bort priset. 

Däremot har spelare fortsatt visa sin klass genom att kasta 9-pilare, James Wade 2021, William Borland 2022, Darius Labanauskas 2022, Gerwin Price 2022 och självklart Michael Smith som gjorde detta i finalen mot Micheal van Gerwen år 2023.

Svenska framgångar i Dart VM

En av de bästa svenska spelarna inom Dart är just nu Jefferey De Graaf. Under VM 2024 lyckades han också ta sig till den tredje rundan vilket också är Sveriges största framgång någonsin i Dart VM. 

Med det sagt så har Sverige ännu inte lyckats ta fram en Dart-spelare som på allvar kan vara med och utmana om medaljplatserna ännu. Intresset i Sverige ökar dock kraftigt och kanske kommer vi få se fler svenska framgångar i Dart-VM på sikt. 

Övriga svenska spelare som har deltagit i mästerskapet är Magnus Caris, Dennis Nilsson och Daniel Larsson.

Historia om Dart VM och spelplatsen

World Darts Championship eller mer kortfattat Dart VM som vi använder i Sverige, har spelats i sin nuvarande form sedan 1994. 

Det var just detta år som Professional Darts Corporation bröt sig ur British Darts Organisation och skapade PDC World Darts Championship. 

De första åren spelades VM i Purfleet, närmare bestämt i Circus Tavern, men 2008 valde man att flytta mästerskapet till Alexandra Palace i London.

Alexandra Palace har en lång historia bakom sig. När Alexandra Palace öppnades upp 1873 så tog det endast 2 veckor innan en brand förstörde stora delar av lokalen.

År 1935 flyttade BBC över sina sändningar och använde Alexandra Palace som sitt TV-hus, frågan är dock om inte de senaste årens dartturneringar ändå har varit det stora lyftet för Ally Pally som smeknamnet på byggnaden är.

Alla mästare PDC World Darts Championship

Dart VM som vuxit sig allt större och blivit en riktig populärt har genom åren bjudit oss dartälskare på en hel del olika vinnare. 

I början av Dart-VM var det sannerligen svårt att slå sig in bland de bästa, men idag har kvalitén ökat och det finns många spelare som är favoriter till titeln. 

Här nedan kan du se samtliga vinnare sedan första Dart VM spelades 1994:

Vinnare Namn Nationalitet Totala titlar
1994 Dennis Priestley

England

1

1995 Phil Taylor

England

1

1996 Phil Taylor

England

2

1997 Phil Taylor

England

3

1998 Phil Taylor

England

4

1999 Phil Taylor

England

5

2000 Phil Taylor

England

6

2001 Phil Taylor

England

7

2002 Phil Taylor

England

8

2003 John Part

Kanada

1

2004 Phil Taylor

England

9

2005 Phil Taylor

England

10

2006 Phil Taylor

England

11

2007 Raymond van Barneveld 

Nederländerna 

1

2008 John Part

Kanada

2

2009 Phil Taylor

England

12

2010 Phil Taylor

England

13

2011 Adrian Lewis

England

1

2012 Adrian Lewis

England

2

2013 Phil Taylor

England

14

2014 Michael van Gerwen

Nederländerna 

1

2015 Gary Anderson

Skottland

1

2016 Gary Anderson

Skottland

2

2017 Michael van Gerwen

Nederländerna

2

2018 Rob Cross

England

1

2019 Michael van Gerwen

Nederländerna

3

2020 Peter Wright

Skottland

1

2021 Gerwyn Price

Wales

1

2022 Peter Wright

Skottland

2

2023 Michael Smith

England

1

2024 Luke Hamphries

England

1

Vanliga Frågor

Hur ofta spelas Dart VM? 

Dart VM spelas en gång om året. Turneringen startar i slutet av december och avslutas i början av januari.

När spelas Dart VM 2025? 

Dart VM 2025 spelas den 15 december 2024 med final den 3 januari 2025.

Hur mycket får vinnaren i Dart VM?

De senaste sex åren har prissumman i Dart VM legat på 2.500.000£ där vinnaren fått 500.000£.

Var spelas Dart VM?

Dart VM spelas alltid på samma plats, Alexandra Palace i London, England.