Premier League Darts

Vad är Premier League Darts?

Premier League Darts är en dartturnering som arrangeras årligen och pågår mellan Februari och maj. Turneringen är en del av Professional Darts Corporation (PDC) och är idag en av de mest prestigefyllda darttävlingarna i världen där enbart åtta spelare får delta. Den första säsongen av Premier League Darts hölls 2005. Från början avgjordes tävlingen enbart på olika platser på de brittiska öarna men har på senare år expanderat och nu spelas även omgångar utanför Storbritanniens gränser. När Premier League Darts introducerades 2005 så innehöll turneringen sju spelare som sedan gradvis expanderades till maximalt tio spelare. Sedan 2013 har man dock begränsat antal spelare ner till totalt åtta som får vara med och delta.

Formatet för turneringen innebär att åtta toppspelare tävlar mot varandra under en serie av omgångar. De lottas varje vecka vilka som får möta varandra och det är utslagsrundor som gäller, det börjar med kvartsfinaler, sen semifinaler sen spelas finalen där vinnaren för kvällen utses. De fyra högst rankade spelarna på världsrankingen är garanterade en plats i Premier League Darts. De resterande fyra platserna ges ut till spelare som presterat bra under föregående år men som inte är topp fyra i världen. Det är PDC och Sky Sports som sedan väljer ut de övriga fyra spelarna, vilket gör att det inte bara baseras på var de är placerade på världsrankingen för att de ska få en plats i den åtråvärda turneringen.  Alla spelare möter varandra en gång under grundomgångens alla tävlingar. Matcherna spelas vanligtvis på torsdagskvällar och avgörs alltid i bäst av elva legs. Premier League Darts lockar alltid en stor publik på plats samt tittare över hela världen.

Efter grundomgången går de bästa spelarna vidare till slutspelsfasen, där semifinaler och final avgör vem som blir mästare för säsongen. Finalen avgörs numera alltid på O2 arena i London.

Till Premier League Darts 2024 är Luke Humphries, Michael van Gerwen, Michael Smith och Nathan Aspinall garanterade platser till följd av dem är placerade topp fyra i världen i rankingen. De fyra övriga spelarna som fick en plats i turneringen är Gerwyn Price, Rob Cross, Peter Wright och 16-årige supertalangen Luke Littler som i sin VM-debut tog sig hela vägen till final.

Premier League Darts 2024 kommer att avgöras under sexton stycken torsdagar innan det vankas slutspel för de fyra bästa spelarna då semifinaler och finalen ska avgöras. Varje vecka så samlar spelarna poäng baserat på deras placeringar och dessa poäng tar man sedan med sig genom hela säsongen och det är dem fyra bästa poängen som tar sig vidare till slutspel. Poängen fördelas enligt följande varje omgång; vinnaren får fem poäng, tre poäng går till spelaren som slutar tvåa, två poäng till dem som tar sig till semifinal.

Spelschemat för Premier League Darts 2024

Omgång 1: Torsdag, Februari 1
Utility Arena, Cardiff

Omgång 2: Torsdag, Februari 8
Mercedes-Benz Arena, Berlin

Omgång 3: Torsdag, Februari 15
OVO Hydro, Glasgow

Omgång 4: Torsdag, Februari 22
Utilita Arena, Newcastle

Omgång 5: Torsdag, Februari 29
Westpoint Exeter

Omgång 6: Torsdag, Mars 7
Brighton Centre

Omgång 7: Torsdag, Mars 14
Motorpoint Arena, Nottingham

Omgång 8: Torsdag, Mars 21
3Arena, Dublin

Omgång 9: Torsdag, Mars 28
The SSE Arena, Belfast

Omgång 10: Torsdag, April 4
AO Arena, Manchester

Omgång 11: Torsdag, April 11
Utilita Arena, Birmingham

Omgång 12: Torsdag, April 18
Rotterdam Ahoy

Omgång 13: Torsdag, April 25
M&S Bank Arena, Liverpool

Omgång 14: Torsdag, Maj 2
P&J Live, Aberdeen

Omgång 15: Torsdag, Maj 9
First Direct Arena, Leeds

Omgång 16: Torsdag, Maj 16
Utilita Arena, Sheffield

Slutspel: Torsdag, Maj 23
The O2, London

Den totala prissumman som delas ut under Premier League Darts 2024 är 1 miljon pund. Fördelningen av prispengar är enligt följande;

Vinnaren av Premier League: £275 000
Tvåan i Premier League: £125 000
Trean och fyran i Premier League: £85 000
Femman i Premier League: £75 000
Sexan i Premier League: £70 000
Sjuan i Premier League: £65 000
Åttan i Premier League: £60 000

Vinnaren av varje omgång belönas även med £10 000, i och med att alla deltagare får en prissumma gör att alla spelarna som deltar i Premier League Darts är garanterade minst £60 000 i prispengar under turneringens gång.

Premier League Darts är känt för att erbjuda spännande och högkvalitativ dartunderhållning och har blivit ett populärt evenemang inom dartvärlden där de allra bästa spelarna ställs mot varandra varje torsdag under en tvåmånaders period.

Spelare i Premier League Darts 2024

  Luke Humphries

Michael van Gerwen

Michael Smith

Nathan Aspinall

Gerwyn Price

Rob Cross

Peter Wright

Luke Littler