Regler och spelformer i Dart

Dart är ett populärt och roligt spel som spelas över hela världen. Fördelen med dart är att det enda du behöver är en dart tavla och ett par pilar. Dart går att spela ensam eller med flera spelare.

Här är några grundläggande regler för dart;

Darttavlan ska monteras med mitten på tavlan placerad vid en höjd av 1,73 meter från golvet. För att säkerställa rätt kastavstånd mäts det från framkanten på darttavlan, inte från väggen, och ska vara 2,37 meter långt och är standardmåtten för dart världen över. Det är viktigt att följa dessa måtten för att få en korrekt och rättvis spelupplevelse när man spelar dart.

Välja rätt dartpilar

Att välja rätt dartpilar som passar just dig kan vara en djungel, då det finns en mängd olika dartpilar och märken att välja med. Som nybörjare rekommenderas det att börja med något tyngre dartpilar. Vikten som rekommenderas för nybörjare bör ligga på mellan 24,25 eller 26 gram. När man sedan har fått in känslan och precisionen i sitt dart kastande så kan man senare gå ner till något lättare pilar. Dem flesta pilar tillverkas alltid i vikterna 22,24 och 26 gram.

Regler och olika spelformer i dart

Beroende på vilket spelform man väljer så är det olika regler och det är en av tjusningarna med dart. Det finns otroligt många olika spelvarianter när det kommer till dart som gör att det alltid finns någon spelform som passar alla.

Hur funkar poängräkning inom dart? 

Det krävs en hel del matematik och huvudräkning när det kommer till dart, om man inte använder sig av en miniräknare såklart, eller har lyxen att spela på en dart tavla som har självräknade poängsystem. Men en darttavla är uppbyggd med siffrorna 1 till och med 20. Med en yttre ring och en inre ring, sedan finns det en grön och en röd bullseye, vilket är på mitten av tavlan.

Att träffa någon av siffrorna 1 till 2o utan att träffa den yttre eller inre ringen ger poängen som man träffar, så träffar du en vanlig 15 så får du då alltså 15 poäng. Träffar du därmot den yttre ringen på tavlan så dubblas din poäng på ditt kast och träffar du den inre ringen på tavlan så tripplas din poäng. Till exempel, träffar du den inre ringen på 20 så får du maximala 60 poäng på ett kast och träffar du den yttre ringen på 20 så får du 40 poäng. Att träffa den gröna bullseye ger 25 poäng och att träffa i mitten alltså den röda bullseye ger 50 poäng. Maximalt antal poäng man kan få på tre pilar är 180 poäng. Detta får man genom att träffa Trippel 20, Trippel 20 och Trippel 20, detta ger 180 poäng.

Poängräkning

Enkel Ett; 1 poäng
Enkel två; 2 poäng
Enkel tre; 3 poäng
Enkel fyra; 4 poäng
Enkel fem; 5 poäng
Enkel sex; 6 poäng
Enkel sju; 7 poäng
Enkel åtta; 8 poäng
Enkel nio; 9 poäng
Enkel tio; 10 poäng
Enkel elva; 11 poäng
Enkel tolv; 12 poäng
Enkel tretton; 13 poäng
Enkel fjorton; 14 poäng
Enkel femton; 15 poäng
Enkel sexton; 16 poäng
Enkel sjutton; 17 poäng
Enkel arton; 18 poäng
Enkel nitton; 19 poäng
Enkel tjugo; 20 poäng
Dubbel ett; 2 poäng
Dubbel två; 4 poäng
Dubbel tre; 6 poäng
Dubbel fya; 8 poäng
Dubbel fem; 10 poäng
Dubbel sex; 12 poäng
Dubbel sju; 14 poäng
Dubbel åtta; 16 poäng
Dubbel nio; 18 poäng
Dubbel tio; 20 poäng
Dubbel elva; 22 poäng
Dubbel tolv; 24 poäng
Dubbel tretton; 26 poäng
Dubbel fjorton; 28 poäng
Dubbel femton; 30 poäng
Dubbel sexton; 32 poäng
Dubbel sjutton; 34 poäng
Dubbel arton; 36 poäng
Dubbel nitton; 38 poäng
Dubbel tjugo; 40 poäng
Trippel ett; 3 poäng
Trippel två; 6 poäng
Trippel tre; 9 poäng
Trippel fyra; 12 poäng
Trippel fem; 15 poäng
Trippel sex; 18 poäng
Trippel sju; 21 poäng
Trippel åtta; 24 poäng
Trippel nio; 27 poäng
Trippel tio; 30 poäng
Trippel elva; 33 poäng
Trippel tolv; 36 poäng
Trippel tretton; 39 poäng
Trippel fjorton; 42 poäng
Trippel femton; 45 poäng
Trippel sexton; 48 poäng
Trippel sjutton; 51 poäng
Trippel arton; 54 poäng
Trippel nitton; 57 poäng
Trippel tjugo; 60 poäng

Nedan kommer vi gå igenom de populäraste spelformerna inom dart som passar både singelspelare men även större sällskap som vill ha en trevlig stund framför darttavlan.

501

Spelformen 501 är en den absolut vanligaste spelformen när det kommer till dart. Det är även denna spelform som proffsen spelar när det spelar sina tävlingar. 501 går helt enkelt ut på att genom så få pilar som möjligt komma ner till siffran 0. Detta gör du genom att samla så många poäng som möjligt på dina kast. Den yttre ringen ger dubbel poäng och den inre ringen ger trippla poäng. Du kastar alla dina tre pilar och sedan räknar du ihop dina poäng nedåt från 501 tills du kommer hela vägen ner till 0. Den vanligaste spelformen när det kommer till 501 vilket även proffsen använder när de spelar dart är att du behöver alltid gå ut på en dubbel. Det vill säga den yttre ringen. Så har du till exempel 16 kvar så behöver du träffa dubbel 8 för att komma ner till 0. Skulle du kasta för mycket så står du kvar på samma siffra. Men om man tycker det blir för svårt att behöva gå ut på en dubbel så kan man såklart även spela att man enbart ska komma ner till 0 så snabbt som möjligt utan att behöva gå ut på ett dubbelkast. Det snabbaste man kan komma ner från 501 till 0 med dubbel utgång är på nio pilar.

301

301

301

Killer