Vad är PDC?

PDC eller Professional Darts Corporation som är organisationens hela namn, är en dart organisation som grundades 1992 efter flera framträdande spelare under den tiden valde att bryta sig loss från BDO (British Dart Organisation). Detta efter missnöje med hur förbundet skötte tävlingarna och därmed startade de sitt egna förbund. Det blev starten för PDC, som till en början hade namnet WDC (World Darts Council) som senare skulle bli PDC. Professional Darts Coprporation har sedan dess vuxit till att bli den dominerande kraften inom professionell dartssport. Här är några viktiga punkter och evenemang associerade med PDC:

  1. PDC World Darts Championship: Det mest framstående evenemanget som arrangeras av PDC är PDC World Darts Championship eller Dart-VM som det heter i folkmun. Turneringen hålls årligen på Alexandra Palace i London under jul- och nyårsperioden. Dart-VM är känt för sin höga standard och lockar de bästa dartspelarna från hela världen, det är även den mest prestigefulla tävlingen inom darten där prissumman är den högsta, vinstsumman 2024 låg på totalt £2 500 000, varav £500 000 går till vinnaren. Alla spelare som kvalificerar sig till VM var 2024 garanterade minst £7500. Totalt är det 96 spelare som deltar i Dart-VM, vilket gör det till även den enskilt största dart-tävlingen. De 64 högst rankade dartspelarna i världen är garanterade en plats i VM, sedan så finns det 32 plats över som fylls på med spelare som kvalar sig in via olika turneringar under året. PDC Norden och Baltikum har två platser garanterade för spelare hemmahörande i från länderna i Norden och Baltikum, utöver dessa två platser så kan svenskar kvalificera sig via andra tävlingar.
  2. Premier League Darts: PDC Premier League är en turnering där en grupp av de åtta bästa dartspelarna i världen tävlar i en omfattande turnering som sträcker sig över totalt 17 olika tillfällen mellan februari och maj. De fyra högst rankade spelarna i världen är garanterad en plats, sedan väljs fyra övriga spelare ut som får vara med och delta. De åtta spelarna som deltar i Premier League Darts 2024 är; Luke Humphries, Michael Van Gerwen, Michael Smith, Rob Cross, Nathan Aspinall, Gerwyn Price, Peter Wright och Luke Littler. Premier League Darts spelas som en klassisk serietabell där spelarna samlar poäng under varje vecka och tävling. Dessa poängen tar dem sedan med sig till slutspelet som avgörs i O2 arena i London.
  3. PDC World Series Of Darts: Tävlingen World Series of Darts är en världsomspännande turnering som spelas på sju olika platser runt om i världen mellan januari och augusti innan finalen avgörs i Amsterdam i mitten av september. I World series of Darts så besöker PDC länderna, Bahrain, USA, Australien, Polen, Danmark och Nya Zeeland innan man avslutar i Nederländerna. Grundtanken med World series of Darts är att lyfta darten i länder där sporten inte är lika stor och sprida dartsporten. Upplägget i World series of Darts är att det är 16 spelare som spelar i varje turnering, åtta stycken som PDC har valt ut som alltid delar. Dessa är;  Luke Humphries, Michael Van Gerwen, Michael Smith, Rob Cross, Nathan Aspinall, Gerwyn Price, Peter Wright och Luke Littler. Sedan bjuds det in åtta lokala spelare från länderna de besöker och länderna runt om kring. Varje tävling så delas det ut poäng som spelarna sedan samlar med sig till finalen i Amsterdam.
  4. PDC Grand Slam of Darts: Grand Slam of Darts är en tävling som annornas i november i England. Tävlingen är den näst största enskilda tävlingen efter Dart-VM. Dem åtta högst rankade spelarna i världen är garanterad en plats, sedan tilldelas de övriga 24 platserna till spelare som kvalat in till tävlingen genom att vinna olika turneringar under året. Varje vinnare på Europa tourens olika tävlingar garanteras en plats, detsamma gäller alla vinnare i PDC Pro Tour tävlingarna. Förutsatt att inte vinnarna i dessa tävlingar är någon av spelarna som är rankad topp åtta i världen. Åtta spelare kommer att tilldelas platser baserat på deras insatser i en kvalificeringstävling som sker veckan innan tävlingen. Sedan tilldelas platser till vinnaren och tvåan i PDC Youth Championship, vinnaren i CDC Continental Cup, vinnaren i PDC Asian Championship, vinnaren i PDC Women’s Series och vinnaren i Women’s World Matchplay. Grand Slam of Darts avgörs sedan i gruppspelsformat med fyra spelare i åtta olika grupper. Där möter alla spelare alla och dem två spelarna med bäst poäng tar sig vidare till slutspel.
  5. PDC Pro Tour: PDC arrangerar en rad professionella turneringar över hela året, som tillsammans utgör PDC Pro Tour. Dessa evenemang ger spelarna möjlighet att samla rankingpoäng och prispengar.
  6. European Tour: En del av PDC Pro Tour inkluderar European Tour-evenemang där turneringar hålls på olika platser runt om i Europa. Dessa tävlingar spelas runt om i Europa men framförallt i Tyskland, Belgien, Nederländerna och England. Men även andra platser runt om i Europa får besök av Europan Tour där världens bästa dartspelare gör upp på olika arenor runt om i Europa. Denna turnering är också ett sätt att lyfta dartsporten i länder där sporten inte är så stor. Till varje tävling i European Tour så bjuds även spelare in från landet där turneringen hålls. Totalt är det 48 spelare som får chansen att spela i dem olika European Tour tävlingarna, dem 16 högst rankade spelarna är garanterade platser, sedan tilldelas övriga platser enligt följande; 10 spelare som kvalar in från kvalet mellan dem som har tourkort men inte är rankade topp 16, fyra platser går till spelare från nationen där turneringen hålls, en plats tilldelas till PDC Norden och Baltikum och en till PDC östeuropa. Totalt kommer det spelas 13 olika European Tour tävlingar under 2024.
  7. PDC Players Championship: Detta är en serie av turneringar där spelarna samlar poäng för att kvalificera sig för slutspel och därmed få chansen att vinna större prispengar.
  8. PDC Development Tour: För unga och lovande spelare som är upp till 23 år gamla erbjuder PDC Development Tour. Det är ger dessa unga spelare möjligheten att tävla och utvecklas som professionella dartsspelare, samt att samla poäng för att kunna vinna ett PDC tourkort. PDC Development Tour avgörs under fem olika tillfällen där det totalt spelas 24 olika tävlingar där spelarna samlar på sig poäng i varje spelare. Dem två spelarna med högst ranking får ett chansen att spela Dart-VM om man inte redan har kvalificerat sig till VM via andra tävlingar då tilldelas platsen till näst kommande spelare. Den spelaren med högst rankingpoäng blir även tilldelad en plats i Grand Slam Darts.
  9. PDC Challange Tour: Tävlingen PDC Challange Tour ger spelare som inte är rankade topp 64 i världen chansen att försöka vinna till sig ett tourkort till nästkommande år. Alla spelare som har en licens får delta i Challenge Tour och spelarna samlar poäng från varje tävling. Dem två spelarna som har samlat ihop flest poäng när säsongen summeras tilldelas ett PDC-tourkort, vinnaren i PDC Challange Tour tilldelas även en plats i Grand Slam of Darts.
  10. PDC Order of Merit: Detta är en rankinglista som baseras på spelarnas intjänade prispengar under en viss tidsperiod. Listan används för att bestämma vilka spelare som kvalificerar sig för olika stora turneringar och evenemang. Spelarna tjänar rankingpoäng baserat på hur man presterar på olika turneringar och rankinglistan sträcker sig över tre år.

PDC har varit avgörande för att höja standarden och populariteten för professionell dartssport. Dess turneringar sänds över hela världen och har en stor global publik. Med sina stora prispengar och höga tävlingsnivå har PDC blivit en drivande kraft bakom utvecklingen av dartssporten.