Det blev fortsatta framgångar för de svenska spelarna när PDC Nordic/baltic avgjordes i Riga. Jeffrey de Graaf vann samtidigt som Mattias Jönsson tog sig hela vägen till semifinal. 

De svenska spelarna satte ner foten direkt i Riga. Genom att Andreas Harrysson vann den första kvaltävlingen till Europa Tour tävlingen i Belgien och sedan bara ett par timmar senare var det Viktor Tingströms tur att höja armarna till skyarna när han säkrade segern och en plats till Europa Tour tävling två till München.

Dagens första turnering var en Pro Tour turnering där man tävlade dels om en prissumma, men framförallt rankingpoäng till VM. Totalt är det tio stycken Pro Tour tävlingar  som avgörs under 2024 i PDC Nordic/Baltics. Där de två spelarna som samlat mest poäng får chansen i PDC-VM under december.

När lottningen kom så kom gick det en djup suck i svenskt lägret då lottningen gjorde att många svenskar skulle mötas redan tidigt i tävlingen. En spelare som dock tog lottningen med lugn och ro var Jeffrey de Graaf. Jeffrey som under fredagen gick runt och samla energi samtidigt som han stöttade de övriga svenska spelarna var rankad tvåa inför turneringen (Kantele från Finland var rankad etta baserat på förra årets resultat).

Jeffrey visade klass direkt i turneringen. Även om Jeffrey inte själv kände någon press att leverera så såg man på motståndarnas kroppsspråk att man hade svårt att komma upp till sin toppnivå.

Jeffrey hade det endast svårt i kvartsfinalen mot Mikkel Knudsen där Knudsen hade två pilar på dubbel 20 för match. När Knudsen inte tog vara på sin chans var Jeffrey direkt där och avgjorde matchen. I semifinalen mot Darius Labanauskis samt i finalen mot Jani Laurila så var det aldrig något snack om saken, Jeffrey kändes hela tiden lugn framme vid tavlan och både matcherna slutade med 6-1 segrar vilket gör att Jeffrey samlade på sig fina 1200 poäng i denna deltävling.

En annan glad svensk nyhet var att Mattias Jönsson från Donald Dart Club presterade på topp och tog sig hela vägen till semifinal. Mattias var mycket nöjd med sitt spel under hela dagen där nyckeln var att han hela tiden kunde sätta höga poäng på tavlan. I och med Mattias framgångar under dagen samlade han ihop fina 300 poäng i Order of Merit poäng.

Samtliga svenska poäng i Order Of Merit 2024
Jeffrey de Graaf             1200.
Mattias Jönsson              300.
Oskar Lukasiak                200.
Andreas Harrysson         125.
Anton Östlund                   50.
Daniel Larsson                   50.
Johan Engström                50.

Under kvalturneringens gång så krossades det tidigare rekordet på flest antal 180is i kvalturneringens historia, det tidigare rekordet låg på 132 stycken, det nya rekordet lyder på 176 stycken 180is.

Det spelades även en kvaltävling till Europa Tour tävling i Riesa under kvällen denna plats vanns av Cor Dekker från Norge. I denna turning var det Viktor Tingström som spelade bäst av svenskarna och blev utslagen i semifinal.

Här kan du följa svenskarnas resultat under söndagens Pro Tour kval tävling 2

Jeffrey de Graaf;
Utslagen topp 16

Anton Östlund;
Utslagen topp 16

Oskar Lukasiak;
Utslagen topp 16 av Johan Engström

Lennart Efraimsson;
Utslagen topp 64

Johan Engstöm;

Andreas Harrysson;
Utslagen topp 64

Viktor Tingström;
Utslagen topp 32

Pär Riihonen;
Utslagen topp 32

Daniel Larsson;
Utslagen topp 64

Roland Lenngren;
Utslagen topp 16

Mattias Jönsson;
Utslagen topp 32

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr