PDC Qualifying School startar den 8e januari, en turnering där spelare som inte är rankade topp 64 i världen får chansen att tävla om PDC tourkort. Årets upplaga spelas på två olika platser, i engelska Milton Keynes där spelare från Storbritannien deltar. I Tyska staden Kalkar gör spelare från övriga Europeiska länder upp. Totalt kommer över 850 spelare fördelat på dem två städerna att tävla om tourkorten som gäller i två årstid. 

Qualifying School är uppdelat i två delar, först en tredagars kvalificeringsrunda för att sedan övergå till en finalrunda som spelas över fyra dagar. Under de tre första dagarna handlar det om att man ska ta sig till kvartsfinal för att kvalificera sig till finalspelet.

Svenskarna som kvalar i Q-School i Tyskland med start den 8 januari är;
Jeffrey van Graaf
Anton Östlund
Viktor Tingström
Oskar Lukasiak
Pär Riihonen
Andreas Harrysson

Bland de 507 deltagarna (ökning med 80 spelare från förra året) som kommer till start i tyska Kalkar hittar vi förutom dem svenska spelarna ett flertal kända namn som Jelle Klaasen, Stefan Bellmont, Max Hopp, Danny Jansen, Darius Labanauskas, Haupai Puha och Jules van Dongen.

Jelle Klaasen var i semifinal i PDC dart-VM 2016 där han förlorade mot Gary Anderson som senare stod som segrare i mästerskapet. Av dem totalt 507 deltagarna som kommer till start i tyska Kalkar så är 333 av dessa från Tyskland (172 spelare), Nederländerna (95 spelare) eller Belgien (66 spelare)

I engelska Milton Keyes gör spelarna från brittiska öarna upp, totalt har 357 spelare anmält sig till den tävlingen varav 254 av dessa är engelsmän. Spelare från länder utanför Europa får välja om de vill spela i den brittiska eller tyska tävlingen.

Den spelaren med högst meriter som kommer till start i Q-School hittar vi i Milton Keyes, det är John Part, den kanadensiska spelaren som vunnit dart-VM vid tre tillfällen. Första segern kom redan 1994 i hans första VM han ställde upp i. Sedan vann John Part även 2003 och 2008. Part var en del av PDC-touren mellan 1997 och 2020. John Part var den första spelaren utanför Storbritannien att vinna VM och han är fortfarande den enda icke europén som har vunnit ett VM. Den nu 57-årige Part har dock inte deltagit i några tävlingar sedan Januari 2020 så det återstår att se i vilken form den forne världsmästaren kommer till start med.

Totalt kommer det att delas ut 30 stycken tourkort under veckan, vinnaren varje dag i slutspelet är garanterad ett tourkort och det kommer därmed gå ut åtta stycken kort till vinnare. Fyra i England och fyra i Tyskland. Resterande 22 korten kommer att fördelas till övriga spelare baserat på deras poäng som de samlar ihop under veckans gång och fördelas procentuellt på de båda två tävlingarna.

Vi på dartkanalen kommer att uppdatera hur det går under veckan kring våra svenska hopp och de övriga spelarna som tävlar om ett PDC kort.

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr