Luke Littler visade i Bahrain Darts Masters att Dart-VM inte bara var en engångsföreteelse utan att han är på världsscenen för att stanna. Detta visade han på bästa sätt genom att vinna Bahrain Darts Masters där han besegrade Michael Van Gerwen i finalen.

Det var dem åtta favoriterna som hade tagit sig vidare från dag ett till dag två och kvartsfinalerna i Bahrain Darts Masters. I den första kvartsfinalen besegrade Gerwyn Price världsettan Luke Humphries med 6-4 innan Michael Smith städade av Peter Wright enkelt med 6-1.

Men det var i den tredje kvartsfinalen som kvällens stora höjdpunkt kom. Det var i matchen mellan Luke Littler och Nathan Aspinall som den 16-årige Luke Littler kliver upp på scenen och kastar 9-pilar i matchens första leg. Det var den första 9-pilar i World Series of Darts sedan 2015 och då var det Phil Taylor som kastade den. Kvartsfinalen vann sedan Littler med 6-3.

I den fjärde kvartsfinalen vann Michael Van Gerwen med 6-4 mot Rob Cross.

I semifinalerna ställdes Luke Littler mot Gerwyn Price och Michael Smith mot Michael Van Gerwen. Först ut var Littler mot Price. Återigen visade den 16-årige Littler stor klass i sin pilkastning när han bland annat tog ut en 170-utgång. Gerwyn Price var aldrig riktigt nära utan Littler kunde springa ifrån och vinna sin semifinal med 7-3.

I den andra semifinalen blev det betydligt mer spännande mellan Michael Smith och Michael Van Gerwen, ingen av spelarna kunde hålla sina egna serve och spelarna bröt leg efter leg, vid ställningen 6-5 till Van Gerwen så hade han fem matchpilar men missade alla och Smith kunde kvitter matchen till 6-6. Men i matchens sista leg klev Van Gerwen fram när det behövdes och bröt tillbaka Smith’s serve med en utgång på 110 och var därmed klar för final. Totalt lyckades spelarna bara hålla sin egen serve i 4 av 15 leg i matchen.

Finalen var en mer eller mindre en transsport sträcka för Luke Littler mot hans första titel på den stora scenen. Michael Van Gerwen kom aldrig upp i sin normala standard och slutade till sist på 87.80 i avarage vilket var hans överlägset sämsta avarage under denna turnering. När då Luke Littler inte visade några tecken på nerver så kunde han vinna matchen med 8-5 och säkra £20 000 i prispengar.

Detta var Luke Littlers första seger i PDC sammanhang på senior-nivå men definitivt inte den sista.

Nästa tävling är Dutch Darts Masters som spelas 26-27 januari. Då återfinns Luke Littler återigen på scenen och frågan är om han fortsätta på samma spår och återigen vinna en turnering eller om några av dem andra ska kunna stoppa 16-åringen.

Foto: Viaplay

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr