Britter besökte Sverige för bland annat Swedish Open som då spelades i Ludvika sedan 1967. År 1977 kom ett helt gäng hit för en turné bland annat i Norrköping då jag lyckades lugga John Lowe på 2 legs i bäst av 7. I samband med detta ordnade Lennart Wennerstén en inofficiell landskamp på Tennstopet i Stockholm 1977.

Till denna hade han i samarbete med krögaren och Svante Jacobs till och med ordnat att TV spelade in. Jag anlitades som chaufför åt Kjelle Kulán som då bodde i Krokek, Kolmården. Troligen bestod det svenska laget av Kjelle, Orvar Svensson, Stefan Lord och Tom Bäfverfeldt eller möjligen Gunnar Moberg. Tennstopet var knökfullt, den lokaldelen med långa bardisken var/är inte stor.

Fantastiskt med tv-täckning och en stor boost för svensk dart. (Undertecknad var anlitad som chalker (skrivare). Av britterna minns jag särskilt förutom Lowe, Barry Twomlow, Leighton Rees, Bill Perry med sin dartpartner Mike Brown. De sistnämnda blev jag riktigt god vän med. De hade en show där Mike kastade sylvassa stålspik mot Bill som stod framför tavlan med diverse grejor på sig. Det var cigaretter, kritor och ölkapsyler. Dessa kastade Mike bort med spikarna. Som slutnummer kastade han bort kapsyler som satt bakom öronen och på Bills huvud med en huva på skallen så att han kastade i blindo. Bill klarade sig med bara småskråmor, enligt uppgift från WDF är han idag 96 år. De gjorde en egen turné med denna uppvisning efter darttävlingarna med mig som co-driver runt Sverige.

Mike Brown ordnade med spikkastningstävlingar i England. Lennart W var bäst i Sverige och fick möta Mike i en utmanarmatch om VM-titeln, den spelades på Ken´s Place Stockholms Söder. År 1980 inbjöds vi till en landskamp som spelades på en pub i London. Vi fick storstryk, whitewash som de säger. Detta var i samband med Stefan Lords deltagande i News of the World som betraktades som dåtidens VM. Tävlingen startades på lokala pubar runt om i UK. Deltagarna måste kvalificera sig på den pub som låg närmast hemmet. Därefter följde flera kval upp till Countys och regions innan 9 spelare från England, plus en från vardera Skottland, Wales, Nordirland och Irland, (möjligen kom USA in senare) kom till finalrundan samt då Svenske Mästaren. Men 1990 lades tävlingen ner.

Finalen hölls på Wembley Arena inför flera tusen åskådare, däribland några svenskar (vi). I semi ställdes Stefan mot John Lowe. I det 3e och avgörande leg missade John en matchpil efter att Stefan bränt en. Men sen satte Stefan D20 på första. Matchen finns på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=qvUhKHJDKRg. Stefan mötte Dave Whitcombe i finalen. Stefan tog första leg med 24 pil. I andra satte han en 180 och hade 59 kvar efter 12 pil. Brände därefter 2 dubblar från 59, men satte sedan matchpilen på andra försöket. YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=L1RunZYRogw), straxt efter matchpilen riktas kameran mot publiken där jag och några dansar och kramar om varandra (syns bara nån sekund). Stefan tog därmed sin andra titel i detta mästerskap, den första 1978. Han vann 13 SM varav 9 på raken 1976 – 1984.

Denna text är skriven av Jerry Söderholm, har du egna berättelser kring dart som du skulle vilja skriva om? Tveka inte att höra av dig till kontakt@dartkanalen.se. Så kan vi publicera även dina krönikor. 

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr