Det har blivit en riktig dartboom bland människorna i Nyköping. I staden som ligger 10 mil söder om Stockholm har darten fått ett starkt fäste, anledningen till denna explosiva ökning är mycket tack vare Nyköpings Dartklubb.

Vi på Dartkanalen passade därför på att ställa några frågor till Anders ”Walle” Wallström som är ordförande i Nyköpings Dartklubb. Hur kommer det sig att darten i Nyköping har blivit en sådan succé och hur ser framtidsplanerna ut för klubben för att få sporten att växa ännu mer i staden?

– Hur började idén med Nyköpings Dartklubb och när bildades klubben? 

Det hela började med att vi var 5-6 personer som kände varandra sedan tidigare och alla hade någon form av intresse för dart. Vi började då tillsammans kasta mer seriöst på en av dem lokala barerna i stan som hade två darttavlor. Vi spikade sedan en tid att vi skulle ses varje torsdag för att träna på detta ställe. Sedan blev det den klassiska domino effekten när folk började prata med varandra på stan. Så vi ökade relativt snabbt och blev 10-12 personer som sågs varje torsdag och kastade. Därifrån togs allt mer seriösa steg till att bilda en ordentlig dartklubb. Så den 13 oktober 2022 hade Nyköpings Dartklubb sitt bildandemöte. Då hade gruppen som frekvent var med och kastade under torsdagarna vuxit till mellan 16-20 personer varje gång och vi kände att det var ett naturligt steg att bilda en dartklubb.

– Hur många medlemmar har ni i Nyköpings Dartklubb nu? 

Nu när det är februari 2024 så har vi vuxit ännu mer och vi är nu uppe i 59 fullvärdiga medlemmar (52 män och 7 kvinnor), samt att vi har 65 stödmedlemmar till klubben. Av dessa är det 21 stycken som har valt att skaffa en licens för att kunna delta på tävlingar. (19 män och 2 kvinnor)

– Hur ser intresset kring darten ut i Nyköping idag jämfört med innan ni startade upp Nyköpings Dartklubb?  

Intresset både för Nyköpings Dartklubb och darten i stort i Nyköping är över förväntan från när vi startade som en kul grej mellan ett gäng kompisar för drygt två år sedan. Då när vi började kasta på en av barerna i stan så fanns det enbart två darttavlor att tillgå. Idag finns det tre olika barer i stan som erbjuder dart och totalt finns det numera drygt 20 darttavlor uppsatta på dem olika ställena. Så det märks verkligen att det blivit ett mycket större intresse kring darten överlag i staden och förhoppningsvis kommer det kunna växa ännu mera. Extra roligt vore det om fler juniorer hittade till darten, något som vi i Nyköpings Dartklubb jobbar aktivt med att försöka rekrytera.

– Har ni en egen lokal där ni tränar eller var träffas klubben för att träna? 

I dagsläget har vi ingen egen lokal, utan när klubben har sina officiella träningar vilket är på torsdagar så ses vi allt som oftast på Brovakten som är en av barerna i staden. Dem har 12 banor att tillgå och det har blivit lite som vår hemmaplan kan man säga. Torsdagar har blivit dagen då vi försöker samla klubbens medlemmar och kasta under ordentliga träning/tävlings-former. Men många av våra medlemmar träffas även andra dagar och kastar på någon av stadens tre barer som erbjuder darttavlor, samt att en hel del även tränar med varandra hemma online.

Deltar Nyköpings Dartklubb i några serietävlingar 2024?

Vi har ett lag i Svealandsserien division 3A samt ett lag i Riksserien division 3C. Vi fick börja där eftersom det är första säsongen vi är med i seriespel.

Hur kan man enklast komma i kontakt med någon från Nyköpings Dartklubb om man vill testa på och kasta med klubben eller om man är på besök i staden och vill vara med och träna?

På vår hemsida, (Nyköpings Dartklubb – Kontakt (nykopingsdartklubb.com ) hittar man information om man vill komma i kontakt med oss i klubben över mejl, eller telefon. Annars är det bara komma ner till Brovakten en torsdag för att testa. Alla som vill får vara med och kasta och vi har inget krav på att man behöver ha tidigare erfarenhet. Det är medlemmar på plats från 17:45 tiden och vi startar 18:30. Skulle det vara så att man inte har egna pilar eller inte har sina pilar med sig, så finns det att låna pilar på Brovakten. (Det finns även pilar att låna på dem andra barerna i staden). Vi finns även på Facebook, där heter vi Nyköpingsdarten  På vår Facebook-sida lägger vi ofta ut nyheter kring vad som sker i klubben och eventuella kommande tävlingar/träningar.

– Ni har verkligen fått en flygande start på klubben, men hur ser framtidsplanerna ut för Nyköpings Dartklubb? 

Framtidsplanerna är enligt mig att bevara den goda stämning vi har i klubben, ta hand om medlemmarna och försöka växa i en takt som vi känner att vi klarar av. Ett stort mål vi inom klubben har är att försöka få in fler juniorer att börja hitta till vår underbara sport dart. Ett annat mål är att försöka hitta en egen lokal i framtiden. Så vi kan träna fler dagar, ansöka om egna tävlingar, samt att kunna öppna och stänga lokalen när man vill på dagarna/kvällarna. Jag vill även behålla minst dem två lagen som redan kör seriespel, och kanske till och med utöka med ytterligare ett lag. Då det är viktigt att komma ut och tävla och känna av den goda stämningen som är vid darttävlingar/sammandrag och det är något som vi vill kunna erbjuda så många som möjligt av våra spelare. Ett rimligt mål vad gäller det sportsliga är att vara uppe i superettan inom en femårsperiod med Nyköpings A-lag.

Vi tackar Anders ”Walle” Wallström, ordförande i Nyköpings Dartklubb för intervjun och ser fram emot att fortsätta följa resan kring Nyköpings Dartklubb.

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr