Stockholmsklubben IK La Gamba Dart har på eget initiativ satsat på barn- och ungdomsträningar under våren, nu hoppas de att den lyckade satsningen ska inspirera andra klubbar runt om i landet. 

Ordförande för klubben är Benny Bresciani, han är en av initiativtagarna till att La Gamba under våren hållit regelbundna dart-träningar varje söndag för barn och ungdomar. Detta började i början av 2024 när Benny Bresciani och en annan spelare från klubben, Teodor Olsson, tillsammans satte igång det klubben under en tid haft i tankarna.

– Vi upplevde att det inte fanns någonstans för barn och unga att kasta pil runt om i Stockholm, såklart har vi inte koll på alla stadens hörn, men det kändes som det fanns ett hål att fylla. Vi fick med oss ytterligare en klubbmedlem, Linda Everheim, på tåget och körde igång, säger klubbens ordförande till Dartkanalen.se.

Vid uppstarten av dessa träningar var La Gamba inställda på att det skulle komma ungdomar, men till deras förvåning kom det yngre barn mellan fem och elva år. Totalt under hela vårterminen har det varit 21 olika barn i dessa åldrar, och det har enligt Benny Bresciani varit runt 5-10 barn vid varje tillfälle.

– Det är jättekul att det är yngre barn som kommer, och vi märker att de har roligt tillsammans.

Träningarna
Under deras träningar är det fokus på att ha roligt och mindre fokus på tävling. Benny Bresciani menar att barnen inte drivs av tävlingsmomenten som 501 med dubblar etcetera, utan mer av att uppleva det roliga med att kasta en dartpil.

– Alla barnen förstår hur tavlan funkar, det är inga problem, men de tycker inte om att kasta flera pil mot en dubbel som är svår att träffa. Därför har vi andra snabba tränings- och tävlingsmoment, exempelvis kastar en ledare en pil mot tavlan som barnen sedan ska försöka träffa. Vi har också tagit fram olika tecknade ”monsterbilder” med olika poängcirklar som barnen kastar på för att få variation under träningarna, säger ordförande i La Gamba.

Benny berättar att det inte riktigt funkar som en vanlig fotbollsträning där föräldrarna lämnar sina barn och kan komma och hämta efter en timme. Här är föräldrarna med i bakgrunden hela tiden.

Dessa träningar följer terminerna som skolan har, därför har det nyligen varit avslutning för våren, där landslagsaktuella Roland Lenngren kom på besök.

– Att Roland tog sig tid att komma till oss är väldigt uppskattat, både från oss ledare men också från barnen själva. Vi önskar att flera duktiga dartspelare skulle vilja besöka oss på våra söndagar, det skulle betyda jättemycket, säger Benny Bresciani.

Nästa termin börjar till hösten när sommarlovet är slut och skolorna drar igång igen, men La Gamba kommer även att försöka få till någon träning i sommar.

“Våga göra det”
Att ha liknande barn- och ungdomsträningar som La Gamba är väldigt sällsynt i Sverige. Benny Brescianis tips till andra klubbar runt om i landet som vill satsa på liknande koncept är

– Våga göra det! Vi gjorde en chansning med vår satsning, och det gick jättebra. Man kan aldrig på förhand veta hur det ska gå men försöker man har man i alla fall gjort vad man kunnat, säger han.

Benny Bresciani menar att barn som kastar pil har som roligast när de gör det tillsammans med andra barn, och dessa typer av träningar är en öppning för dem att få göra det. Därför hoppas han också att detta ska kunna vara en inspiration för andra klubbar.

Om du själv känner att du och din klubb vill engagera er, men har frågor om hur, svarar Benny Bresciani mer än gärna på dem.

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr