Så var World Cup of Darts 2024 över, de stora förhandsfavoriterna England som bestod av Luke Humphries och Michael Smith klarade av trycket och vann turneringen. För Sverige blev det återigen fina framgångar när Jeffrey de Graaf och Oskar Lukasiak tog sig hela vägen till kvartsfinal. 

Totalt deltog 40 nationer i World Cup of Darts där det alltså blev den på förhand stora favoriten England som vann turneringen för 5:e gången sedan turneringen startade. Förutom att göra England till den mest framgångsrika nationen i tävlingen, då man i och med segern lämnade Nederländerna bakom sig och är den enda nationen som vunnit tävlingen 5 gånger, så blev även Luke Humphries och Michael Smith £80 000 rikare.

De svenska kastarna Jeffrey de Graaf och Oskar Lukasiak lyckades återupprepa den fina insatsen som Sverige gjorde förra året. Även denna gång tog sig alltså de svenska spelarna hela vägen till kvartsfinal. Sverige var även ytterst nära att vinna över Skottland i kvartsfinalen men istället blev det förlust med 8-7 för Sverige. Men överlag var Sveriges insats otroligt bra och framtiden för svensk dart ser verkligen ljus ut.

Turneringens stora överraskning stod annars Italien för. Som enda oseedad nation tog man sig hela vägen till kvartsfinal och hade även där matchpilar för att vinna mot Belgien men fick se sig besegrade med 8-7. Även Österrikes insats är värd att nämna då man tog sig hela vägen till final och var även den enda nationen i turneringen som också satte lite press på England när man möttes i finalen. Men England var numret för stora för Österrike och kunde vinna finalen med 10-6.

Resultaten i gruppspelet av World Cup of Darts 2024

Grupp A

Belgien: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Filippinerna: 2 poäng
Singapore: 0 poäng

Grupp B

Nordirland: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Sydafrika: 2 poäng
Schweiz: 0 poäng

Grupp C

Tyskland: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Nya Zeeland: 2 poäng
Finland: 0 poäng

Grupp D

Australien: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Hong Kong: 2 poäng
Japan: 0 poäng

Grupp E

Taiwan: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Irland: 2 poäng
Litauen: 0 poäng

Grupp F

Österrike: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Kina: 2 poäng
Guyana: 0 poäng

Grupp G

Polen: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Norge: 2 poäng
Ungern: 0 poäng

Grupp H

Tjeckien: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Island: 2 poäng
Bahrain: 0 poäng

Grupp I

Kroatien: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Kanada: 2 poäng
Malaysia: 0 poäng

Grupp J

Frankrike: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Lettland: 2 poäng
Danmark: 0 poäng

Grupp K

Sverige: 4 poäng (kvalificerade sig för slutspelet)
Gibraltar: 2 poäng
Spanien: 0 poäng

Grupp L

Italien: 4 poäng
Portugal 2 poäng
USA: 0 poäng

Från gruppspelet så fick vi se 2 av dem 16 högst seedade lagen få lämna redan efter gruppspelet. Dessa nationer var; Irland och USA. I övrigt så klara förhandsfavoriterna av sina uppgifter att ta sig vidare från gruppspelet. För Sveriges del så blev det två komfortabla matcher när man besegrade Spanien med 4-0 följt av Gibraltar med 4-1. Sverige var för övrigt den nationen tillsammans med Österrike som presterade bäst vad gäller sina matcher. Båda nationerna förlorade endast ett leg totalt i sina respektive grupper.

Resultaten i åttondelsfinalerna av World Cup of Darts 2024

England vs Frankrike
8-3

Nordirland vs Tyskland
8-7

Skottland vs Polen
8-2

Tjeckien vs Sverige
6-8

Wales vs Kroatien
6-8

Österrike vs Taiwan
8-4

Nederländerna vs Belgien
2-8

Italien vs Australien
8-7

Det var nu dags för dem fyra största nationerna England, Wales, Skottland och Nederländerna att kliva in i turneringen, men för två av dessa fyra nationer så blev det en väldigt kort World Cup of Darts, för både Wales och Nederländerna förlorade sina åttondelsfinaler mot Kroatien respektive Belgien. För Sveriges del så blev det alldeles för spännande match mot Tjeckien. Efter att Tjeckien fått en tidig ledning med 2-0 i legs så tog Sverige över kommandot helt och vände matchen. Sveriges seger kändes också säker, men så började Tjeckien ryka upp sig på slutet och nerverna slog in för de svenska spelarna som bjöd in Tjeckien i matchen igen innan Sverige kunde avgöra till 8-6.

Resultaten i kvartsfinalerna av World Cup of Darts 2024

England vs Nordirland
8-4

Skottland vs Sverige
8-7

Kroatien vs Österrike
7-8

Belgien vs Italien
8-7

Tre otroligt jämna kvartsfinaler där alla avgjordes i sista leg, samt en enkel seger för England mot Nordirland. Sverige som ställdes mot Skottland och Gary Andersson och Peter Wright gjorde en väldigt fin insats, men Gary Andersson framförallt klev fram när det som mest behövdes och bar Skottland till en seger i kvartsfinalen.

Resultaten i semifinalerna av World Cup of Darts 2024

England vs Skottland
8-4

Österrike vs Belgien
8-3

Återigen städade England av en större konkurrent enkelt när man vann med 8-4, betydligt större skräll var det att Österrike enkelt kunde vinna mot Belgien i sin semifinal. Österrike grusade därmed Belgiens möjlighet att ta sig till nationens första final sedan 2013, för Österrikes del så tog man sig alltså återigen till final, precis som man gjorde 2021. Den gången ställdes man mot Skottland, denna gång var det alltså England som väntade i finalen.

Resultatet i finalen av World Cup of Darts 2024

England vs Österrike
10-6

England visade verkligen i finalen varför man på förhand var så stora favoriter att vinna matchen. Luke Humphries och Michael Smith snittade över 100 poäng under hela matchen vilket är ruskigt stabilt, trots detta så gav inte Österrike dem en match, men de så säkra Luke och Michael lät sig inte störas av att Österrike plockade sina legs utan fortsatte mata på och kunde vinna matchen med 10-6 och plocka nationens 5:e guld i World Cup of Darts och Englands första seger sedan 2016.

Viaplay sänder alla PDC-turneringar!

Kampanjpris: 299 kr/månad

Få tillgång till all internationell Dart samt Dart-VM + massor av andra sportevenemang och filmer/serier!

SPELBOLAG MED SVENSK LICENS

 • Få 100 % gratisspel upp till 1 500 kr!

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 500 kr!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • Få 500 kr gratisspel

 • 100% upp till 2000 kr!

 • 100kr Free Bet

 • Upp till 1000 kr gratisspel

 • 120 kr gratisspel!

18+, Regler & Villkor gäller, spela ansvarsfullt, stödlinjen.se, spelpaus.se

 • 100% upp till 1000 kr!

 • 100% upp till 500kr

 • 100% upp till 500kr